piątek, 8 marca 2013

Święto Kobiet - na słodko ;)

Leniwy pochmurny dzień. Nic się nie chce. Na niczym nie można się skupić. Mimo braku chęci na cokolwiek, skorzystałam z okazji że mam trochę czasu i siedzimy sobie z mamą w domu, przygotowałam zapiekankę ryżowo - dyniową, którą moja mama uwielbia. Robimy sobie małe święto - zapiekanka ryżowo-dyniowa to świetny  (słodki) obiad, kolacja czy deser. Dlatego też my postanowiłyśmy dzisiejsze święto uczcić na słodko, właśnie wspomnianą zapiekanką.

Przepis jest prosty, szybki, nie wymaga dużo czasu ani zdolności kulinarnych:
0,5 kd dyni bez pestek
150 g ryżu
1/3 szkl.cukru (ja daję brązowy)
6 lyżek masła
3 jaja
1/2 szkl. rodzynek
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
kilka listków melisy do dekoracji

 Wykonanie:
Ryz ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Dynię pokroić w kostkę, smażyć na 3 łyżkach masła, ok. 7 min., lekko doprawić solą, schłodzić. Żółtka jajek utrzeć na puch z cukrem i 2 łyżkami miękkiego masła. Białka ubić na sztywno. Utarte żółtka połączyć z ryżem, dynią, rodzynkami i cynamonem. Następnie dokładać porcjami ubite białka i delikatnie wmieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego cieniutką warstewka tłuszczu (u mnie masełko) i wysypanego cienką warstwą bułki tartej. Zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku około 30-35 minut, sprawdzać patyczkiem czy nie jest w środku surowe. dekorować cynamonem i listkami melisy. Pyyycha. Smacznego!! :)


2 komentarze:

  1. czy można czymś innym zastąpić dynie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba raczej nie, z tego co wiem, ale jeśli coś znajdę to dam ci znać. Ale dynia właśnie w tym wszystkim jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń