Dziś chciałabym Wam zaprezentować na prawdę pyszne wegetariańskie spaghetti a cukinii, suszonych pomidorów i mozarellii. Pomysł zaczerpnęłam z warsztatów, na których byłam w trakcie festiwalu (pisałam o nich wcześniej), jednak trochę go zmodyfikowałam. Pierwotnie spaghetti było z surowej cukinii i sosu ze zmiksowanych pomidorów surowych i suszonych. Ja zaprezentuję swoją modyfikację, która wyszła mi poniekąd spontanicznie. Doskonałe danie jako obiad, kolacja lub przekąska.
Potrzebne składniki:
- cukinia (jeśli jest mała to dwie), najlepiej młoda
- 6 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oleju + tenże olej
- 1/2 dużej kulki mozarelli (ok.60-70 gr)
- kilka listków bazylii
- kawałek żółtej papryki do dekoracji (może być czerwona)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Cukinię kroimy najlepiej specjalną obieraczka do warzyw na cieniutkie paseczki, a te następnie kroimy w cienkie paseczki. W garnku zagotowujemy wodę i blanszujemy krótko cukinię. Odcedzamy.
- Pomidory suszone kroimy na małe kawałeczki, bazylię zwijamy w rulonik i kroimy w poprzek, mozarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryke kroimy w krótkie paseczki.
- Na talerz wykładamy porcję makaronu z cukinii, skrapiamy oliwa z suszonych pomidorów, na cukinię układamy suszone pomidory, mozarellę, solimy i pieprzymy. Całość posypujemy dużą ilością bazylii i dekorujemy kawałkami żółtej papryki.
- Pałaszujemy do ostatniego kawałeczka :) Smacznego!
Mmm *.*
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na Candy :>
o mogłby mnie ktoś poczęstować takim wege spaghetti :))
OdpowiedzUsuńHEHE, ZAPRASZAM! :)
UsuńUwielbiam cukinię, trzeba jej poświęcić kolejnego posta! Pozdrawiam, miło u Ciebie, lubię ludzi z pasją!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci ślicznie! :) Bardzo mi miło!
Usuń